ERKEN EVRE
Alzheimer hastalığının erken evresinde, genellikle yaşlılıkla karıştırılan belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında yakın zamandaki olayları unutma, isimleri hatırlayamama ve günlük eşyaların yerini unutma gibi durumlar yer alır. Beyinde hafızayı yöneten hipokampüs bölgesinde zararlı protein birikimlerinin artmasıyla hafif bilişsel bozulma (MCI) başlar. Bu evrede hafıza sorunları, kelime bulma zorlukları, karar verme güçlükleri, planlama problemleri, sosyal çekilme, ruhsal değişiklikler ve mekansal problemler görülebilir.
ORTA EVRE
Alzheimer’ın orta evresinde hasta zaman ve mekan algısını yitirir, ruh hali değişiklikleri yaşar. Zararlı proteinlerin yayılması ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin bozulması belirgindir. Bu evrede hafıza kaybı, dil kullanımındaki bozulma, karar verme zorlukları, sinirlilik, üzüntü, günlük aktivitelerdeki bağımlılık, zaman-mekan kavramında bozulma, sosyal becerilerde azalma, halüsinasyonlar, yürümede zorlanma ve konuşmaları takip edememe gibi belirtiler ortaya çıkar.
GEÇ EVRE
Alzheimer’ın geç evresinde hasta sürekli bakıma ihtiyaç duyar, kişilik değişiklikleri gösterir ve yakınları tanıyamaz hale gelir. Fiziksel ve bilişsel işlevlerde ciddi bozulmalar yaşanır. Bu evrede ağır hafıza kaybı, iletişim güçlüğü, yutma zorlukları, hareket kabiliyetinde düşüş, sağlık problemleri, duygusal tepkilerde azalma ve uyku düzeninde bozulmalar görülür.