El Şeklindeki “Terapotik Dokunmatik” Cihazı Yoğun Bakım Hastalarına Destek Olacak
Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden bir ekip, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden de destek alarak 1 yıllık bir çalışmanın ardından yoğun bakım hastalarının tedavi sürecine yardımcı olacak bir cihaz geliştirdi.
Cihazın Özellikleri ve Etkileri
Doç. Dr. Bahar Çiftçi liderliğinde geliştirilen “Terapotik Dokunmatik” cihazı, yoğun bakımda yatan hastalara insan eli dokusuna benzer bir hissiyat sunuyor. Bu cihaz hastanelerin yoğun bakım servislerinde görev yapan hemşirelerden olumlu geri dönüşler alırken, hasta yakınlarının veya müzik gibi istenilen seslerin eklenebilmesi de sağlanmış.
Covid-19 Sürecinde Doğan Bir Fikir
Doç. Dr. Çiftçi, cihazın fikrinin Covid-19 sürecinde alınan tedbirlerden kaynaklandığını belirtti. Hasta yakınlarının hastalarını ziyaret edememesi ve uzakta olmaları durumunda onların seslerini hastaya iletebilmek amacıyla bu cihazı geliştirdiklerini söyledi.
Bilimsel Çalışmalar ve Etki Analizi Başlıyor
Yapılan bilimsel araştırmalarda müzik ve dokunma terapilerinin hastalar üzerinde olumlu etkiler yarattığı bilgisini paylaşan Çiftçi, bu cihazda da bu iki terapinin birleştirildiğini ve insan eli dokusuna yakın bir tasarım hedeflendiğini vurguladı. Şu an hastalar üzerinde bu cihazın etkilerini inceleyecek bilimsel çalışmalara başlandığını belirtti.
Bu yenilikçi cihaz, yoğun bakım hastalarına insan eli dokusuna benzer hisler yaşatmayı hedeflerken, hastaların psikolojik olarak da desteklenmesi amaçlanıyor.