Aşırı Tuz Tüketimi ve Sağlık Riskleri
Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketimini 5 gramla sınırlarken, ülkemizdeki tuz tüketiminin 18-20 grama kadar yükseldiği belirlendi. İşte İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk’ten gelen uyarılar:
En Çok Hangi Gıdalarda Bulunur?
Endüstride %93 oranında kullanılan tuz, işlenmiş gıdalarda da bol miktarda bulunur. Ekmek, konserve, peynir, cips, fast food gibi hazır gıdalar tuz içeriği yüksektir.
Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Fazla tuz tüketimi, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları, kemik erimesi, mide kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca obezite, eklem ağrıları ve inme riskini de artırabilir.
Kimler Uzak Durmalı?
Herkesin tuz tüketimini azaltması önemli. Özellikle hipertansiyon ve kronik böbrek hastalığı olanların tuz alımına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Rafine Tuzun Olumsuz Etkileri
Rafine tuzun sağlığa zararlı etkileri arasında su tutma, insülin direnci, tansiyon yüksekliği ve organlarda kaos bulunmaktadır. Ayrıca, fazla tuz alımı da bedende iyot dengesizliğine yol açabilir.
Tuz Tüketimini Azaltma Yolları
Günlük tuz alımını 5 grama düşürmek için hazır ve paketli gıdaları minimum seviyede tüketmeli, yemeklerde tuz yerine baharatları tercih etmeli ve su tüketimine dikkat etmelisiniz.