Depremler ve Etkileri
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne (USGS) göre, dünyada her yıl yaklaşık 500 bin deprem meydana geliyor. Sismologlar, dünyadaki sarsıntıların sadece yüzde 20’sinin insanlar tarafından hissedildiğini ve her yıl yaklaşık 100 depremin hasara yol açtığını belirtiyor. NASA’ya göre ise büyük depremler dünyanın eksenini kaydırabilir ve bir günün uzunluğunu değiştirebilir.
En Şiddetli Depremler
Şili’de 22 Mayıs 1960’ta meydana gelen dünya tarihindeki en şiddetli depremde 1655 kişi hayatını kaybetti, 3 bin kişi yaralandı, 2 milyon kişi evsiz kaldı. Alaska’da ise 28 Mart 1964’te gerçekleşen deprem, 128 kişinin hayatını kaybetmesine ve yaklaşık 310 milyon dolarlık hasara neden oldu.
Depremlerin Yıkıcı Etkileri
2004 Sumatra depremi günün uzunluğunu kısaltırken, 2011 Japonya depremi nükleer sızıntıya yol açtı. 2010 Şili depremi 500’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve 30 milyar dolarlık hasara sebep oldu. 2011 Tibet depremi en az 1500 kişinin ölümüne neden oldu.
Deprem Kuşakları
Ateş Çemberi olarak adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağı, dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90’ına kaynaklık ederken, Alp-Himalaya Deprem Kuşağı da büyük sarsıntılara neden oluyor. Türkiye’nin de bu kuşakta yer aldığı belirtiliyor.
Kıta Bazında Deprem Riskleri
Kuzey Amerika’da, Alaska, Meksika ve Orta Amerika’da aktif deprem bölgeleri bulunurken, Güney Amerika ve Asya’da depremler sıkça görülür. Afrika’da da Sahra ve Afrika Boynuzu’nda deprem faaliyetleri yaşanmaktadır.
Avustralya, Yeni Zelanda ve Antarktika
Avustralya’da deprem riski düşük iken, Yeni Zelanda aktif deprem bölgelerinden birinde yer alır. Antarktika ise sismik hareketin en az olduğu kıta olarak bilinir.