Facebook’un Hızlı Büyümesi
Mark Zuckerberg ve 3 arkadaşının 4 Şubat 2004’te kurduğu Facebook şirketi, WhatsApp ile Instagram gibi popüler uygulamaları da bünyesine katarak yıllar içinde hızla büyüdü. İmaj değişikliğine giderek 2021’de yoluna Meta ismiyle devam etme kararı alan şirket, yıllar içinde yaşanan skandalların, veri güvenliği, rekabet ihlalleri ve sansüre ilişkin eleştirilerin gölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.
2006’dan İtibaren Artış Yaşanan Facebook
Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes’ın ilk olarak sadece Harvard Üniversitesi öğrencileri için kurduğu Facebook, herkesin üye olabileceği formata sahip hale gelmesiyle 2006’dan itibaren kullanıcı sayısında artış yaşadı. Bu tarihten itibaren sitenin kullanıcı sayısı hızla artarken, şirket, sosyal ağ platformunun yanı sıra Facebook Messenger, Facebook Watch, Facebook Portal ve ‘Facebook Marketplace’ gibi başka ürünler ve hizmetler sunmaya başladı.
Instagram ve WhatsApp Alımları
Facebook, 2012’de halka arz edilirken, kurulduğu günden bu yana birçok şirketi bünyesine kattı. Bu şirketler arasında en öne çıkan alımlar ise Instagram ve WhatsApp oldu. Şirket her gün en az 3 milyar kişinin sürekli ürünlerinden birini kullandığını açıkladı. Facebook, 2012’de fotoğraf ve video paylaşma uygulaması olan Instagram’ı 1 milyar dolara satın alırken, 2014’te anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp için 19 milyar dolar ödedi.
Birçok Skandalla Karşı Karşıya Kalan Facebook
Facebook, halka arzının ardından geçen 10 yılı aşkın sürede birçok skandal ve eleştiriyle karşı karşıya kaldı. Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasının, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri, ABD’de Kasım 2016’da başkanlık seçimleri ile İngiltere’de Haziran 2016’daki Avrupa Birliği referandumunu etkilemek için kullandığına dair suçlamalar, küresel ölçekte krize yol açtı. ABD Federal Ticaret Komisyonu da 2019’da Facebook’u, veri ihlali nedeniyle 5 milyar dolarlık rekor para cezasına çarptırdı.
Meta Adıyla Yeni Bir Döneme Giriyor
Yaşanan skandallar sonrası özellikle genç kullanıcılarını kaybetmeye başlayan Facebook, 2021’de metaverse vizyonunu ortaya koydu. Meta Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, şirketi gelecek 5 yıl içinde bir sosyal medya firması olmaktan çıkararak bir metaverse şirketine dönüştürmeyi hedeflediğini açıkladı. Böylece şirket, metaverse ile aynı fiziksel alanda olmayan insanların oluşturabileceği ve keşfedebileceği bir dizi sanal alan sunma planına yönelik çalışmalarını hızlandırdı.