Yenilenebilir Enerji Kapasitesinde Büyük Artış Bekleniyor
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayımladığı Yenilenebilir Enerji 2024 raporuna göre, destekleyici politikalar ve ekonomik koşullar sayesinde dünya genelinde yenilenebilir enerji kapasitesinde 2030’a kadar büyük bir artış bekleniyor. Küresel kapasite artışının bu dönemde Çin, AB, Hindistan ve ABD’nin toplam enerji kapasitesine neredeyse eşit olması tahmin ediliyor.
Güneş ve Rüzgar Enerjisinde Önemli Artışlar
Raporda, 2024-2030 döneminde yenilenebilir enerjide 5,500 gigavatı aşan yeni kapasite ekleneceği hesaplanıyor. Sadece güneş ve rüzgar enerjisinin 2030’da küresel elektrik üretimindeki payının yüzde 30’a yükseleceği ve tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya elektrik üretiminin neredeyse yarısını karşılayacağı öngörülüyor.
Çin ve Hindistan Öne Çıkıyor
Çin, mevcut politikalarıyla 2030’a kadar dünya genelinde kurulan tüm yenilenebilir kapasitenin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturacak. Hindistan ise yenilenebilir enerji kapasitesinde hızla büyüyen ekonomiler arasında yer alıyor.
Güneş Enerjisi Öncülüğünde Büyüme
Rapora göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın yüzde 80’ini güneş enerjisi oluşturacak. Büyümenin, büyük projelerin yanı sıra çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin kurulmasıyla desteklenmesi bekleniyor. Rüzgar enerjisinde de önemli bir büyüme bekleniyor.
2030 Hedeflerine Ulaşma ve Daha Fazlası İçin Hükümetlerin Harekete Geçmesi Gerekebilir
Rapora göre, hükümetlerin daha hızlı hareket etmesi durumunda 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefine ulaşmak mümkün olabilecek. Yenilenebilir enerjinin, dünya genelinde en ucuz enerji seçeneği olması, bu büyümeyi destekliyor.
IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjinin dünya genelinde hızla büyüdüğünü ve 2030’a kadar küresel elektrik talebinin yarısını karşılamasının beklendiğini vurguladı.