Dipsizgöl Mahallesi’nde Yılda 1 Gün Kadın-Erkek Rollerinin Değiştiği Gelenek
İnegöl ilçesine bağlı 800 nüfuslu Dipsizgöl Mahallesi’nde her yıl gerçekleşen ilginç bir gelenek, kadın-erkek rollerinin değişimine dayanıyor. Kadınlar, bir gün boyunca dışarıda ve kahvehanede otururken, oyun oynayıp sohbet ederken; eşleri ise ev işleri ve temizlikle ilgileniyor.
Empati Kurma Amacıyla Hazırlanan Proje TÜBİTAK Tarafından Kabul Edildi
Bu gelenekte, erkeklerin kadınların günlük iş yükünü anlaması ve empati kurması amaçlanıyor. Dipsizgöl Mahallesi sakinlerinden Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi 11. sınıf öğrencisi Sıla Yavuz’un hazırladığı “Kıraathane: Dipsizgöl’de yılda bir gün rol mekan değişimi” projesi, TÜBİTAK’a sunuldu ve kabul edildi.
Mahalle Sakinlerinden Gelen Olumlu Geri Bildirimler
Mahalle sakinlerinden Nezaket Bayrak, projenin kadınları mutlu ettiğini ve karı-koca ilişkilerinde eşitlik sağladığını belirtti. Bu geleneğin 4 yıldır devam ettiğini ve Osmanlı döneminden beri uygulandığını dile getiren Bayrak, emniyet ve jandarma mensuplarının da bu etkinliğe katılarak seminerler verdiğini ve bilinçlenmeyi sağladığını ifade etti.
Öğrenci Projesiyle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Turizmin Canlanması Hedefleniyor
Projenin felsefe grubu öğretmeni Pınar Yıldız, TÜBİTAK tarafından kabul edilen projenin toplumsal cinsiyet eşitliği ve köy turizminin canlanması açısından önemli olduğunu vurguladı. Yılda 1 gün gerçekleşen rol değişimiyle empatinin sağlandığını belirten Yıldız, bu tür etkinliklerin köyde hareketlilik sağladığını ve kadın istihdamını desteklediğini ifade etti.