İtalya, Çin’in İpek Yolu Girişimi’nden çekileceğini resmi olarak bildirdi. Bu karar, İtalya’nın projedeki varlığının istenen etkileri yaratmadığını görmesiyle alındı.
İtalyan Corriere della Sera gazetesinin haberine göre, Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, Çin’in tarihi İpek Yolu üzerinde ticareti canlandırma projesi olarak bilinen “Kuşak ve Yol Girişimi”nden çekilmek üzere resmi bildirimini Çin’in Roma Büyükelçiliği’ne 3 gün önce iletti.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, “İpek Yolu, bizim önceliğimiz değil, istenilen etkileri yaratmadığını gördük. Buna dahil olmayanlar, daha iyi sonuçlar aldı.” ifadelerini kullandı.
İtalya, Giuseppe Conte liderliğindeki 1. Conte Hükümeti döneminde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile imzalanan mutabakat zaptıyla “Kuşak ve Yol Girişimi”ne dahil olmuştu. Bu adımla İtalya, “Kuşak ve Yol Girişimi”ne dahil olan ilk ve tek G7 üyesi ülke haline gelmişti.
Ancak, 1. Conte Hükümeti’nin koalisyonunun bozulmasının ardından 2. Conte Hükümeti ve daha sonra Mario Draghi liderliğindeki geniş koalisyon hükümeti, bu girişime daha az ilgi göstermişti.
İtalya’nın “Kuşak ve Yol Girişimi”nden çekilme kararı aşırı sağcı Giorgia Meloni liderliğindeki hükümetin iktidara gelmesiyle hız kazandı.
Meloni ve kabinesindeki bakanlar, İtalya’nın bu girişime dahil olarak beklediğini alamadığını öne sürmüş ve projedeki varlığını sorgulamıştı. Bu nedenle, Eylül 2022 seçimleri öncesinde Meloni, İtalya’nın “Kuşak ve Yol Girişimi”nde olmasını bir hata olarak nitelendirmişti.
İtalya’nın “Kuşak ve Yol Girişimi”nden çekilme kararı, doğudan batıya yapılan ticaretin en uygun hattı olan Türkiye’nin rolünü daha da ön plana çıkarabilir.
Ağustos ayında İtalyan basınında, İtalya’nın “Kuşak ve Yol Girişimi”nden ayrılmak için “ince bir çıkış yolu aradığı” haberleri çıkmıştı.