Ölüdeniz Fayı’nın Potansiyeli ve Etkileri
İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, Ölüdeniz Fayı’nın kırılması durumunda Hatay’da 7 ve üzeri büyüklükte deprem olacağına dair değerlendirmelerde bulundu.
Ölüdeniz Fayı’nın Geniş Etki Alanı
Prof. Dr. Över, Ölüdeniz Fayı’nın 1000 kilometrelik bir fay hattı olduğunu ve Antakya’nın güneyinden başlayarak Suriye, Lübnan, İsrail ve Akabe Körfezi’ne kadar uzandığını belirtti. Fayın Hatay içinden geçmediğini vurgulayan Över, olası deprem senaryolarını Amik Ovası’nın güneyinden başlayarak açıkladı. Ölüdeniz Fayı’nın levha sınır fayı olması nedeniyle 7 veya daha büyük bir deprem üretebileceğine dikkat çekti.
Önlemler ve Uyarılar
Prof. Dr. Över, Türkiye’nin, özellikle Hatay bölgesinin alması gereken önlemleri açıklarken, uzun vadede depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirlerin önemine dikkat çeken Över, Suriye, Lübnan ve İsrail gibi ülkelerde büyük bir depremin beklendiğini belirtti.
Levha Sınırları ve Bölge Etkileşimleri
Ölüdeniz Fayı’nın kırılması durumunda bölgede meydana gelecek etkileri anlatan Prof. Dr. Semir Över, levha hareketlerini ve sınırlarını açıkladı. Levha sınırlarının ülkemizdeki önemini vurgulayan Över, deprem riski altındaki bölgelerin belirlenmesinde levha sınırlarının büyük rol oynadığını ifade etti. Över, Hatay, Marmara ve Anadolu Fay Zonu gibi bölgelerin deprem açısından önemini vurguladı.