Kahverengi Kokarca ve Yayılışı
Kahverengi kokarca böceği, Doğu Asya kökenli olup kötü kokusuyla tanınan bir türdür. 1996’da ABD’de görülmesinin ardından Avrupa ve Türkiye’ye yayılmıştır. Ülkemizde 2017 yılında ilk olarak İstanbul’da tespit edilmiştir. Tarım ürünlerine büyük zararlar veren bu böcek, geniş yelpazede beslenme yeteneğine sahiptir.
Samuray Arısı ile Biyolojik Mücadele
Kahverengi kokarca ile mücadelede kimyasal ilaçlar yerine biyolojik yöntemler tercih edilmektedir. Bu kapsamda, 2021 yılında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde ‘biyolojik mücadele laboratuvarı’ kurulmuştur. 2022’de İtalya’dan ithal edilen Samuray Arısı, 2023 yılında kitlesel üretime geçilerek doğaya salınmıştır.
Samuray Arısının Görevi
Samuray Arısı, Doğu Asya kökenli bir tür olarak, kahverengi kokarcanın çoğalmasını engellemektedir. Bu arılar, kahverengi kokarca yumurtalarını bulup içine kendi yumurtalarını bırakarak, böceklerin çoğalmasını kontrol altında tutmaktadır.
Gelecek Hedefler ve Diğer Zararlılar
2025 yılına kadar 1 milyon Samuray Arısının üretilip tarımsal bölgelere salınması hedeflenmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı, biyolojik mücadele kapsamında sadece kahverengi kokarcayla değil, 46 zararlı organizma için çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, meyvelere zarar veren diğer zararlılar da göz önünde bulundurulmaktadır.
Bu biyolojik mücadele yöntemi, hem çevreye hem de insan sağlığına zarar vermeden zararlı organizmalarla etkili bir şekilde mücadele etmeyi hedeflemektedir. Samuray Arısı ile kahverengi kokarca gibi zararlı türlerin yayılmasının önüne geçilerek tarımsal üretimin sürdürülebilirliği desteklenmektedir.