Maya İçeren Besinler ve Maya Hassasiyeti
Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven, mayanın gıda hazırlama ve fermentasyon işlemlerinde uzun yıllardır kullanıldığını ve günümüzde birçok gıdada bulunduğunu belirtiyor. Maya intoleransının kilo artışına veya kaybına yol açabileceğine dikkat çekiyor. İşte maya içeren bazı besinler:
– Ekmek ve hamur işleri
– Çoğu alkol çeşidi
– Peynir, kefir, yoğurt, ayran
– Tereyağı, dondurma gibi iyi muhafaza edilmeyen süt ürünleri
– Turşu
– Sirke
– Kurutulmuş et, sosis
– Mayonez, ketçap
– Tofu, soya sosu
– Tazeliğini yitirmiş meyve ve sebzeler
– Ambalajı açılmış işlenmiş meyve suları ve konserve domatesler
– Krema
Beslenmeden Tamamen Çıkarılmamalı, Eleme Yapılmalı
Maya içeren gıdalardan bazılarını beslenmeden çıkararak hassasiyetinizi belirleyebileceğinizi vurgulayan Ayşe Gül Güven, probiyotik kaynaklı besinlerin mayaya karşı toleransı artırabileceğini belirtiyor. Beslenme günlüğü tutarak yakınmalara yol açmayan besinleri seçerek vücudunuzdaki maya miktarını kontrol altında tutabilirsiniz.
Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Olur?
Mayanın insülin direncine neden olan besinlerden olduğunu belirten Uzman Diyetisyen, maya hassasiyetinin vücutta histamin salınımını artırabileceğini ve kilo alımına neden olabileceğini söylüyor. Ayrıca, Candida cinsine ait mantarların vücutta enfeksiyonlara sebep olabileceğini belirtiyor.
Gıda Alerjisi ile Maya Hassasiyeti Arasındaki Fark
Gıda alerjisi ve gıda hassasiyetini ayıran Ayşe Gül Güven, mayanın yaygın bir hassasiyet nedeni olduğunu belirtiyor. Maya hassasiyetine sahip kişilerde gözlemlenen belirtiler arasında şişkinlik, hazımsızlık, yorgunluk, aşırı şeker isteği ve cilt problemleri yer alabilir.
Maya İçermeyen Besinler
Maya hassasiyetine karşı en iyi önleyici tedbirin maya içeren gıdalardan uzak durmak olduğunu belirten Uzman Diyetisyen, maya içermeyen besinleri tercih etmenin semptomların azalmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.
Bu önerilere dikkat ederek maya hassasiyeti olan bireylerin sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmeleri mümkün olabilir.