Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne Uygun Yeni Müfredat
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kamuoyunun görüşüne açılan ve Bakan Tekin’in onayından geçen yeni müfredat, MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda geliştirildi. Yeni müfredat, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun olarak hazırlandı.
Eğitimde Öğrenme Çıktıları ve İçeriklerde Seyreltme
Yapılan incelemelerde, mevcut müfredatın muadillerinden daha ağır olduğu belirlendi ve bu kapsamda öğrenme çıktılarında %35 oranında seyreltme gerçekleştirildi. Böylece öğrencilere bilişsel yük oluşturan içerikler kaldırılarak, yaşam becerilerinin gelişimine odaklanıldı.
“Erdem-Değer-Eylem Modeli” ve Bütüncül Eğitim Yaklaşımı
Yeni öğretim programlarında “Erdem-Değer-Eylem Modeli” öne çıkarken, “Bütüncül Eğitim Yaklaşımı” benimsendi. Bu yaklaşımlar ile öğrencilerin bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açıdan bütünsel olarak gelişimi hedeflendi.
Farklılaştırılmış Eğitim ve Okul Öncesi Eğitim Programı
Yeni müfredatta farklı yeteneklere ve ilgilere sahip öğrencilere yönelik “zenginleştirilmiş” ve “destekleyici” eğitimlerin sunulacağı “farklılaştırılmış eğitim” yaklaşımı geniş şekilde yansıtıldı. Okul öncesi eğitim programı ise çocukların gelişim dönemlerine uygun olarak güncellendi.
Tarih, Coğrafya ve Sosyal Bilimlerde Yenilikler
Yeni müfredatta tarih, coğrafya ve sosyal bilimler derslerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Öğrencilerin tarih bilincinin oluşturulmasına ve sosyal bilimler alanında güçlü beceriler kazanmalarına odaklanıldı.