Üniversite Laboratuvarında Yürütülen Güneş Pili Çalışmaları
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sağlık Hizmetleri Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Optisyenlik Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Atasoy, yaklaşık 4 yıldır TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler kapsamında ince film tabanlı güneş pilleri üzerine çalıştıklarını belirtti. Üniversitenin Merkezi Araştırma Laboratuvarı Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde güneş hücrelerinin verimini arttırmaya yönelik projeler geliştirdiklerini anlattı.
Yapılan İncelemeler ve Bulgular
Atasoy, bakır, çinko, kalay ve selenyum elementlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan güneş pillerinin hücre performansını araştırdıklarını ve farklı tipte atomlar katkılayarak bu malzemelerin yapısal ve opto-elektronik özelliklerini iyileştirdiklerini vurguladı. Bu çalışmalar sonucunda %40 seviyesinde bir verim iyileştirmesi sağladıklarını belirtti.
İnce Film Tabanlı Güneş Hücrelerinin Avantajları
Atasoy, ince film tabanlı güneş hücrelerinin silisyum tabanlı hücrelere göre daha ince yapıda olmalarına rağmen güneşten gelen ışınları etkili bir şekilde absorbe edebildiğini söyledi. Ayrıca, kullanılan elementlerin doğada bol bulunmasının bu teknolojinin maliyetini düşürdüğünü belirtti. İnce film güneş pilleri uygulamalarının cam altlıkların yanı sıra esnek altlıklara da uygulanabildiğini ve taşınabilir elektronik cihazların güneş enerjisiyle şarj edilebilme imkanı sunduğunu ekledi.
Atasoy, bu alandaki çalışmalarıyla ilgili 3 uluslararası ve bir ulusal makalesinin bulunduğunu da paylaştı.