Prof. Dr. Işın’ın Açıklamaları
Prof. Dr. Işın, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından tüketici gruplarının kitlesel eylemler gerçekleştirdiğini belirtti.
Işın, boykotların iki yönlü olduğunu vurgulayarak, firmaların İsrail menşeli ürünleri satmaktan çekindiğini ve tüketicilerin de boykotlarla İsrail’e tepkilerini gösterdiğini ifade etti.
Şu anda dünyada iki boykot türü gözlemlendiğini belirten Işın, tüketicilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve hükümetlerin de sürece aktif şekilde dahil olduğunu dile getirdi.
Dünya Çapında Hassasiyet Artıyor
Alışveriş sürecinde hassasiyetin arttığını söyleyen Işın, birçok ülkede tüketicilerin etiketleri incelediğini ve ürünlerin menşeilerine dikkat ettiğini belirtti.
Örnek olarak Fransa‘da bazı marketlerde İsrail üretimi avokadoların başka ülke menşeli gösterilmesine tüketicilerin tepki gösterdiğini aktaran Işın, benzer tepkilerin sadece Fransa’dan değil farklı ülkelerden de geldiğini ifade etti.
Marka Değeri Düşüyor
Işın, İsrail’in değer kayıplarına ilişkin resmi veri paylaşmadığını belirterek, boykotların Israilli firmaların marka değerini ciddi anlamda düşürdüğünü ifade etti.
İsrail’in olumlu algılandığı ABD’de bile tüketici boykotları ile karşı karşıya kaldığını belirten Işın, firmanın İsrail kökenli olmasının marka değerini olumsuz etkilediğini söyledi.
İsrail’in “entelektüel” sermayede de sıkıntılar yaşadığını belirten Işın, bilim adamlarının, akademisyenlerin “ortak” projeleri iptal ettiğini kaydetti.