HPV ve Rahim Ağzı Kanseri
HPV, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, ülkemizde HPV kaynaklı rahim ağzı kanserlerinde artış yaşandığını belirtiyor.
HPV ve Kansere Karşı Farkındalık
Prof. Dr. Ünal, HPV ve buna bağlı kanserlere karşı farkındalık oluşturmanın önemine vurgu yapıyor. Aşı karşıtlarının kanser oranının düşük olduğunu söylemesine rağmen, bu virüsün ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.
HPV Bulaşma Yolları ve Korunma
HPV’nin %99’u seksüel yolla bulaşmaktadır. Cinsel ilişki ne kadar erken yaşta olursa ve partner sayısı ne kadar fazla olursa HPV’ye yakalanma riski artmaktadır. Prezervatifin virüsten koruma oranı %60 iken, en etkili korunma yönteminin aşı olduğu belirtiliyor.
Korunmanın 3 Yolu
Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için vajinal smear testi önemli bir rol oynamaktadır. Prof. Dr. Ünal, korunmanın 3 temel yolunun aşı, smear testi takibi ve halkın bilinçlendirilmesi olduğunu vurguluyor.
Aşı ve Erken Yaşta Yapılması
Prof. Dr. Ünal, HPV aşısının 9-11 yaşlarında yapılmasının daha etkili olduğunu belirtiyor. Aşı sonrası düzenli kontrollerin devam etmesi gerektiğini ve 65 yaşına kadar tarama yapılması gerektiğini öneriyor.
Erkeklerin de Aşılanması
HPV’yi taşıyan ve bulaştıran erkeklerin de aşılanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, erkek çocuklarının 9-15 yaş arasında aşılanmasının önemine dikkat çekiyor.