Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Arasında Enerji İşbirliği
Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa’nın doğal gazda darboğaz yaşamasıyla birlikte Türkmen gazı tekrar gündeme geldi. Bu kapsamda, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki enerji diplomasisi yoğunlaştı.
İmzalanan Anlaşmalarla Türkmen Gazı Türkiye’ye Taşınacak
1 Mart’ta Türkiye ile Türkmenistan arasında doğal gaz alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı. 14 Mart’ta ise Türkiye ile Azerbaycan arasında Türkmen gazının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye’ye ulaştırılmasını içeren işbirliği anlaşması yapıldı. İlk etapta 2 milyar metreküp Türkmen gazının Türkiye’ye taşınması planlanıyor.
Uzmanların Değerlendirmeleri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: Türkmen gazının Türkiye’ye ulaşması için İran üzerinden ya da Hazar geçişli bir boru hattıyla taşınması üzerinde durulduğunu belirtti. Türkmenistan’dan yıllık 15 milyar metreküplük gaz tedarik edilmesi hedefleniyor.
Julian Bowden, Oxford Enerji Enstitüsü: Türkmen gazının takas yoluyla iletiminin uygulanabilir olduğunu ve Türkiye’nin gaz merkezi olma hedefi için stratejik avantajlar sağlayacağını belirtti. Türkmenistan’ın Avrupa’ya gaz tedariki, büyük ölçekli projeler gerektireceğini ifade etti.
John M. Roberts, Atlantik Konseyi: Türkmen gazının Türkiye’ye iletimi için mevcut altyapının maksimum seviyede kullanılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin gaz merkezi olma potansiyeline vurgu yaptı.
Danila Bochkarev, Enerji Uzmanı: Türkmen gazının Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacağını ve Türkmen gazının AB’ye ulaşmasını kolaylaştıracağını ifade etti. Ancak Trans-Hazar boru hattının kısa vadede tamamlanmasının zor olduğunu dile getirdi.
Yapılan değerlendirmelerde Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasıyla bölgesel enerji dengelerinde önemli değişimlerin yaşanabileceği vurgulandı.