3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası’nda Kanser Taramalarının Önemi Vurgulandı
Sağlık Bakanlığı, “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” temasıyla düzenlenen 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında kanser taramalarının önemine dikkat çekti. Halk sağlığı konularında farkındalığı artırmayı hedefleyen çalışmalar çerçevesinde kansere yönelik “Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle” ana konu başlığı belirlendi.
Kanser Taramalarıyla Erken Teşhis ve Mücadele Önemli
Kanserin önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu vurgulanan açıklamada, vücutta olağandışı belirtiler fark edildiğinde sağlık kuruluşuna başvurmanın önemine değinildi. Kanser taramalarının, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerden biri olduğu belirtildi.
Türkiye’de Ücretsiz Kanser Tarama Programları Yürütülüyor
Türkiye’de Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası kadınlara ve erkeklere de 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramaları gerçekleştirilmektedir.
Yıllık Milyonlarca Kanser Taraması Yapılıyor
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye genelinde her yıl milyonlarca kanser taraması yapılmaktadır. 2023 yılında toplam 7,7 milyon kanser taraması gerçekleştirilirken, 2024’ün ilk 6 ayında da 4,5 milyon tarama yapılmıştır.
Sağlık Bakanlığı, hangi tarama programının uygun olduğu ve en yakın tarama merkezlerine nasıl ulaşılabileceği konusunda bilgi almak isteyen kişilere, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı web sitesinden destek sağlamaktadır.