TMO’nun Faaliyetleri ve Önemi
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO’nun 86. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla kurumun faaliyetlerini değerlendirdi. Güldal, kurumun Anadolu Ajansı gibi köklü bir kurum olduğunu vurgulayarak, TMO’nun hububat, et, süt ve yağ sanayilerinin kuruluşlarına öncülük yaptığını belirtti.
Lisanslı Depoculuk ve Ürün Alımları
Güldal, TMO’nun depoculuk konusundaki tecrübesini lisanslı depoculuk faaliyetlerinin gelişmesine yansıttığını belirterek, Türkiye’de 11 milyon ton lisanslı depoculuk kapasitesi bulunduğunu açıkladı. Güldal, TMO’nun 25’e yakın ana üründe görev aldığını ve bu görevleri başarılı bir şekilde yerine getirdiğini ifade etti.
Piyasa Düzenlemeleri ve Ürün Alımları
Güldal, TMO’nun hububat ve bakliyat ürünlerinde fiyatların normalin altına düşmesi halinde üreticiler lehine devreye girdiğini ve faaliyet gösterdiğini belirtti. Üreticilerin ödemelerinin 25-30 günlük vadelerde yapıldığını vurgulayan Güldal, ülke genelinde hasat döneminin devam ettiğini ve ürün alımlarının sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.
Depolama ve Randevu Sistemi
Güldal, depolarla ilgili söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, TMO’nun bu yıl da sürekli depolama konusunda sıkıntı yaşanmayacağını ve hazırlıkların yapıldığını söyledi. Açık yığın depolama şeklinin TMO’nun geçmişten beri uyguladığı bir yöntem olduğunu belirten Güldal, randevu sisteminin yenilendiğini ve üreticilere SMS ile randevu teyidi gönderildiğini açıkladı.
Güldal, üreticilerin TMO’nun verdiği fiyatların altında ürünlerini pazarlamamalarını isteyerek, TMO’nun fiyatlarını öğrenmek için randevu alma imkanı sunduğunu ve üreticilerin istedikleri zaman randevularını iptal edebileceklerini belirtti. Son üreticiye kadar randevuların ve alım yerlerinin açık olacağını ifade etti.