Uzungöl ve Sera Gölü, İklim Değişikliğinin Etkileriyle Karşı Karşıya
Trabzon’un Çaykara ilçesinde yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak yeri olan Uzungöl ile Akçaabat ilçesinde doğal güzelliğiyle öne çıkan tabiat parkı Sera Gölü, küresel iklim krizinin etkilerinden nasibini aldı. Son yıllarda bu tabiat harikası turizm göllerinde su seviyelerinde azalma yaşanırken, göl tabanlarında kirlilik, tortu taşınımı, çamur ve yosunlaşma artış gösteriyor.
Prof. Dr. Osman Bektaş’tan Uyarı
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, göllerin ömrünü tamamlamasında etkili olan faktörleri sıralayarak, “Göllere giren sedimentlerin sığlaştırması, buharlaşma ve çevreye verilen önem” konularına dikkat çekti. Uzungöl ve Sera Gölü’ne vurgu yaparak, göllerin artık alarm verdiğini belirtti. Bektaş, göllerin ömürlerinin tükenmesini ise iklim değişimi ile ilişkilendirdi.
İklim Değişimi Gölleri Ölüme Sürüklüyor
Prof. Dr. Bektaş, göllerin ömürlerinin tükenmesiyle ilgili olarak iklim değişimine vurgu yaparak, “Göller de tıpkı insanlar gibi doğar, gelişir ve ölür. Uzungöl ve Sera Gölü’nün şu anda ölüme doğru gittiğini söyleyebiliriz. Bu göllerin ömürlerini uzatmak için dip taraması gibi önlemler alınıyor. Ancak Trabzon’un iklim değişimi, bu göllerin ölüme doğru hızla ilerlemesinde temel faktör” dedi.
Trabzon’un İklim Değişimi Verileri
Trabzon’un iklim değişimine dair verileri paylaşan Bektaş, son 50 yılda sıcaklığın arttığını ve yağışın az da olsa arttığını belirtti. Bu durumun Trabzon ve çevresinin yarı tropikal bir iklime doğru evrildiğini gösterdiğini ifade eden Bektaş, özellikle temmuz ve ağustos aylarında sel ve heyelan riskinin arttığını vurguladı.