OVP Programının Hedefleri ve Politikaları
Türkiye’nin 2025-2027 dönemini kapsayan OVP programı, dezenflasyon sürecine uygun politika, yönetilen yönlendirilen fiyatlar ve arz yönlü politikalar ile orta vadede enflasyonu tek haneye düşürerek fiyat istikrarını sağlamayı amaçlıyor.
Finansal İstikrar ve Enflasyonla Mücadele
Program, enflasyonla mücadeleye destek olacak şekilde finansal istikrarı güçlendirmeyi hedefliyor. Enflasyon ataleti kırılacak ve enflasyonun arz yönlü kaynaklarıyla daha etkin mücadele edilecek. Dezenflasyon sürecine uygun politika bileşimi sürekli olarak devam ettirilecek.
Politika Eşgüdümü ve Merkez Bankası Rolü
Enflasyon hedeflemesi uygulaması sürdürülecek ve Merkez Bankası tüm politika araçlarını etkin bir biçimde kullanırken, maliye ve gelirler politikalarının para politikası ile eşgüdümüne devam edilecek. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecek.
Yönetilen Yönlendirilen Fiyatlar ve Ücret Politikaları
Yönetilen yönlendirilen fiyatlar, enflasyon tahmin ve hedefleriyle uyumlu şekilde artırılacak. Ücret-fiyat sarmalının önlenmesine yönelik asgari ücret artışlarının dezenflasyon süreciyle uyumu gözetilecek. Fiyatlama davranışındaki bozulmaların giderilmesi için perakende ve hizmet sektörlerinde geriye dönük endeksleme mekanizması azaltılacak.
Arz Yönlü Politikalar ve Tarım Sektörü
Üretim kapasitesi ve arz güvenliğinin artırılmasıyla enflasyonun arızi şoklara karşı duyarlılığı azaltılacak. Gıda fiyatlarında istikrarı ve arz güvenliğini sağlamak için tarımda stratejik ürünlerde hedef yeterlilik oranları belirlenecek. Tarımsal üretimin teşvik edilmesi için tarımsal teşvik ve destekler üretim kararını yönlendirecek şekilde önceden açıklanacak.
Depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkanı artırılacak. Gayrimenkul kira kontratlarının dijital platforma transferi tamamlanacak.