İltisak Hatlarının Önemi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamada, üretim merkezlerinin ham madde, yarı mamul ve nihai ürünlerini taşımak için fabrikalara doğrudan bağlantı sağlayan iltisak hatlarının sanayicilerin, üreticilerin ve ihracatçıların rekabet gücünü artırdığını vurguladı. Türkiye’nin ulusal demir yolu ağı üzerinde 439 kilometre uzunluğunda 286 iltisak hattının bulunduğunu belirten Uraloğlu, bu hatlarla gerçekleştirilen taşımaların tüm demir yolu yük taşımalarının yaklaşık yüzde 45’ini oluşturduğunu dile getirdi.
2024 ve 2053 Hedefleri
Bakan Uraloğlu, 2024 yılında demir yoluyla toplamda 17 milyon 449 bin 75 ton yük taşındığını belirterek, iltisak hatları ile taşınan yük miktarının yıl sonunda 11,5 milyonu aşmasını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, 2053 yılı hedefleri doğrultusunda kara yollarındaki yük taşımacılığı payını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürmeyi ve demir yollarına ait taşımacılık payını yüzde 5’ten yüzde 22’ye yükseltmeyi planladıklarını açıkladı.
Gelecek İltisak Hatları
Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), TCDD ve TCDD Taşımacılık ile sektör paydaşlarıyla birlikte çalışarak iltisak hatlarının sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, 13,3 kilometrelik Gelemen-Tekkeköy ve Yenikent-Kazan Soda’daki iltisak hatları yapım çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.
Demir Yolu Taşımacılığının Önemi
Bakan Uraloğlu, demir yolu taşımacılığının çevre dostu, düşük maliyetli ve güvenilir bir alternatif olduğunu vurgulayarak, demir yoluyla yapılan taşımalarda iltisak hatlarının ulusal demir yolu ağına bağlantı sağlayarak kritik bir rol üstlendiğini belirtti.