Avrupa Parlamentosu, Yapay Zekâ Yasası’nı Kabul Etti
Avrupa Parlamentosu’nun İç Pazar Komitesi ve Sivil Özgürlükler Komitesi tarafından düzenlenen ortak toplantıda, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu arasında yapılan müzakereler sonucunda, yapay zekâya yönelik ilk kapsamlı kuralları getirecek olan “Yapay Zekâ Yasası” kabul edildi. Yasaya göre, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zekâ sistemlerinin güvenli olması ve temel haklara saygı göstermesi gerekmektedir.
Yapay Zekâ Sistemlerine Yönelik Yeni Kurallar
Yapay Zekâ Yasası, risk temelli bir yaklaşımla yapay zekâ sistemlerini düzenlemektedir. Yüksek riskli yapay zekâ sistemlerine daha katı kurallar getirilirken, sınırlı riskli sistemler ise kullanıcıların bilinçli kararlar alabilmesi için içeriğin yapay zekâ tarafından oluşturulduğunu açık bir şekilde bildirmek zorundadır. Ayrıca, yasa yüksek riskli yapay zekâ sistemlerinin AB pazarına erişimini katı kural ve yükümlülüklere bağlamaktadır.
Yasaklanacak Kullanımlar
Yapay Zekâ Yasası, belirli kullanımlarda kabul edilemez riskler olduğunu belirtmektedir. Bu kapsamda bilişsel davranış manipülasyonu, hassas verilerin çıkarılması, biyometrik sınıflandırma gibi uygulamalar yasaklanacak. Ancak, terör saldırılarını önleme ve ciddi suçlardan şüphelenilen kişilerin aranması gibi durumlarla sınırlı olarak, kolluk kuvvetleri ve emniyet birimleri belirli koşullarda yapay zekâ sistemlerini kullanabilecektir.
Genel Amaçlı Yapay Zekâ Sistemlerine Özel Kurallar
Büyük sistemlerin, video, metin ve görüntü oluşturma gibi çeşitli görevleri yerine getiren genel amaçlı yapay zekâ sistemleri için özel kurallar getirilecektir. Bu sistemlerin piyasaya sürülmeden önce şeffaflık yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir.
Yürürlüğe Gireceği Tarih
Yapay Zekâ Yasası, nisan ayındaki Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda oylanacak ve resmi onayların ardından 2 yıl sonra tam olarak yürürlüğe girecektir. Bu yasa ile Google’ın yapay zekâ modelleri gibi teknolojiler de katı kurallara tabi olacaktır.