Yüksek kolesterol, kalp hastalıklarının en önemli nedenlerinden biridir Yüksek kolesterol değerleri (LDL), ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak uzmanlara göre, kolesterolü kontrol altında tutmanın bazı basit yaşam tarzı önlemleri vardır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Yılmaz, kolesterolle ilgili ipuçlarını paylaşıyor. Sağlıklı bir diyet uygulayın Kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı, margarin…
Yüksek kolesterol değerleri (LDL), ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak uzmanlara göre, kolesterolü kontrol altında tutmanın bazı basit yaşam tarzı önlemleri vardır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Yılmaz, kolesterolle ilgili ipuçlarını paylaşıyor.
Kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı, margarin gibi doymuş yağ ve trans yağ içeren yiyecekleri sınırlayın. Zeytinyağı, avokado, fındık ve tohumlar gibi doymamış yağ içeren yiyecekleri tercih edin. Ayrıca, yüksek lifli gıdaları tüketmeye özen gösterin. Tuz ve şekeri azaltın ve bol su için.
Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik egzersiz yapmaya çalışın. Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, yüzme, dans gibi aktiviteler kalp-damar hastalıklarından korunmanıza yardımcı olur. Egzersiz kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü ise yükseltebilir.
Tütün kullanımı kalp-damar hastalıklarına neden olabilir. Sigarayı bırakmada zorlanıyorsanız, aile veya hekiminizden destek alabilirsiniz.
Alkol tüketimi, vücutta trigliserit düzeylerini artırabilir. Yüksek trigliserit düzeyleri, özellikle kolesterolle birlikte yüksekse, kalp-damar sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Bu nedenle alkolden uzak durmak veya tüketimi sınırlamak önemlidir.
Vücut ağırlığının artması birçok sağlık sorununa neden olabilir. İdeal kiloya ulaşmak, görünüşünüzün yanı sıra kalp-damar sağlığınız için de önemlidir.
Kronik stres, kolesterol seviyelerinin artmasına neden olabilir. Stresle başa çıkmak için derin nefes egzersizleri gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.
Kolesterol seviyeleri basit bir kan testiyle tespit edilebilir ve düzenli olarak kontrol edilmelidir. Erken teşhis, önlemleri almanızı sağlayabilir. Kolesterol seviyelerindeki artışı tespit eden doktorunuz, size uygun tedavi planını önerecektir.
Genetik faktörler, sağlıksız beslenme, aşırı yağ tüketimi, fazla kilolu olmak ve fiziksel aktivite eksikliği kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.
Kolesterol seviyeleri genellikle belirti vermez. Ancak zamanla damarlarda darlık ve tıkanıklıklara neden olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yüksek kolesterol, damarlarda darlık ve tıkanıklıklara yol açarak kalp krizi, inme gibi hayati kayıplara neden olabilir.
Kolesterol yüksekliğinde genellikle statin adı verilen ilaçlar kullanılır. Nadir durumlar dışında bu ilaçlar genellikle zararlı etkileri olmadan kullanılabilir. Kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak hayati önem taşırken, ilaç tedavisinin olumlu veya olumsuz etkileri hekim tarafından takip edilir.
Unutmayın, sağlıklı bir yaşam tarzıyla kolesterolü kontrol altında tutmak mümkündür. Uygulayacağınız bu önlemler, kalp-damar sağlığınızı korumanıza ve riskleri azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbrliği: [email protected]
Yorum Yap