Çin’in Hedefi: Antarktika’da Kalıcı Araştırma Üssü İnşası
Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, buz kıran gemileri Şüelong ve Şülong-2 ile kargo gemisi Yong Şıng, Antarktika’ya yönelik 7 aylık bir sefer için yola çıktı. Bu sefer, kıtanın doğusundaki Ross Denizi kıyısında inşa edilecek yeni araştırma üssü Çingling İstasyonu’nun destekleyici altyapısının oluşturulmasını amaçlıyor.
İklim Değişikliği Araştırmaları ve Uluslararası İşbirlikleri
Geçen yıl inşasına başlanan Çinling İstasyonu’nun ana binasının genel yerleşimi ve iç tasarımının tamamlanması hedefleniyor. Bu seferde, iklim değişikliğinin kıta ekosistemine etkilerini araştıracak olan 500’den fazla görevli ve araştırmacı yer alacak. Araştırma ekibi, Prydz Körfezi, Kozmonot Denizi, Amundsen Denizi, Ross Denizi ve Antarktika Yarımadası çevresinde çeşitli çalışmalar yürütecek.
Çin’in Antarktika’daki İstasyonları
Çin’in Antarktika’da Fildes Yarımadası’ndaki Çin Seddi İstasyonu, Prydz Körfezi yakınındaki Sun Yat-Sen (Congşan) İstasyonu ve Çingling İstasyonu olmak üzere üç kalıcı üssü bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Kunlun ve Tayşan istasyonları da bulunan Çin, bu yeni seferle kıtadaki varlığını daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.
2025 Yılına Kadar Tamamlanması Planlanıyor
Araştırma seferinin Mayıs 2025’e kadar tamamlanması planlanıyor. Çinli ekibin uluslararası ortaklarla işbirliği yaparak yürüteceği projelerle, Antarktika’nın küresel iklim değişikliğindeki rolünü detaylı olarak aydınlatmayı hedefliyor. Bu sefer, Antarktika’nın ekosistemi ve iklim değişikliği konularında önemli veriler sağlayarak bilimsel çalışmalara büyük katkı sağlayacak.