USOM’un Çalışma Alanları
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde 2013 yılından beri faaliyet gösteren USOM, dijital dünyadaki güvenlik açısından stratejik önem taşıyor.
Personel ve Ekip Artışı
Geçen yıl 2,205 olan Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayısının bu sene 2,300’e, gelecek sene ise 2,310’a çıkarılması hedefleniyor. Uzman personel sayısı da 7,465’ten bu yıl sonunda 8,300’e, gelecek yıl ise 8,350’ye yükseltilmesi planlanıyor.
IP Adreslerinin Taratılması
Merkez tarafından 17 milyon IP adresi siber güvenlik zafiyetlerine karşı sürekli taranıyor. Her gün 422 büyük saldırı ve 11 milyon zararlı erişim isteği engelleniyor.
İşbirlikleri ve Eğitimler
Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi operatörlerle siber savunma alanında işbirliği yapılıyor. USOM’un siber kapasite inşası kapsamında verilen eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlarla siber olaylara hazırlık seviyesi artırılıyor.
Yerli Projeler ve Uzman Yetiştirme
Ülkenin siber güvenliğine katkı sağlayan yerli projeler AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA ile zararlı içerikler engelleniyor. Ayrıca, FETİH Projesi kapsamında uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarıyla uzmanların yetiştirilmesi sağlanıyor.
USOM’un çalışmaları, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki pozisyonunu güçlendirerek ulusal savunma kabiliyetini artırıyor ve dijital ekonominin büyümesine katkı sağlıyor.